OilRight - punem uleiul folosit la treabă!

OilRight - o întreprindere socială eco-incluzivă din Timișoara. Misiunea sa? Protejarea mediului în contextul crizei climatice și asigurarea integrării profesionale a persoanelor (ce provin din medii) vulnerabile.

192
susținători
0 zile
rămase
38.930 RON
din 35.000 RON
111%
Această campanie s-a încheiat.

Membri fondatori

Roxana Damaschin-Țecu a co-fondat, în cadrul Fundației de Abilitare Speranța , serviciul UnLoc. Înainte de UnLoc, a coordonat timp de 10 ani munca NESsT în Europa Centrală și de Est, context în care a aflat și de OilRight din Slovenia, model replicabil, cu sens din toate punctele de vedere – produs finit de calitate, impact, potențial de implicare a comunității, model pe care și l-a dorit și în România. E economist cu un master în studii europene și Eisenhower Fellow pentru România în 2012.  Acum își împarte viața profesională între UnLoc și OilRight. 

Roxana Damaschin-Țecu, coordonator OilRight în România. 

Elisabeta Moldovan este un fost ”beneficiar”, pe timp de 23 de ani, al sistemului instituțional. În prezent cetățean liber, care trăiește independent și care este unul din cei mai cunoscuți activiști la nivel european pentru cauza celor încă instituționalizați. S-a scris despre povestea ei destul de mult, este personajul principal din romanul grafic Spune-mi Eli, a ținut discursuri și prezentări inspirante, dar Eli își dorește mai multă acțiune, nu doar vorbe în domeniul incluziunii și al angajării celor cu dizabilități. Drept urmare implicarea în întreprinderea socială răspunde nevoii ei de a face cât mai multe lucruri concrete. Ea este expertul by experience în ceea ce privește cauza socială a afacerii.

Eli Moldovan, asociat OilRight

Ana Munteanu se implică de ani de zile în viața socială, civică și culturală a orașului. Actriță de profesie, a fondat Borcanul cu Ulei în 2015, o inițiativă în primul rând de conștientizare a poluării prin ulei alimentar uzat și de colectate a acestuia, în Timișoara, cu o bicicletă-cargo. A reușit să pună pe picioare cinci puncte de colectare în oraș (inclusiv în campusul studențesc, pentru conștientizarea și implicarea tinerilor), să atragă peste 100 de ambasadori implicați în colectare și să ajungă la peste 9000 l ulei colectat.

Ana Munteanu, asociat OilRight

Alina Ursoi este pasionată de rezolvarea de probleme sociale în mod eficient. Economist și psiholog, cu mulți ani de experiență ca reprezentant comercial în domeniul B2B, și-a dat seama că vrea să lucreze cu oamenii, însă din total altă perspectivă: caută să descopere resursele interioare ale oamenilor și împreună cu aceștia să găsească o modalitate de a le fructifica pentru a-și crea o viață mai bună, mai fericită. Este licențiată în Psihopedagogie Specială, cu un an petrecut cu bursă de studii Erasmus+ în Danemarca (și expunere la diverse modele de întreprinderi sociale de acolo) și actualmente student masterand la Consiliere și Integrare Educațională (Program interdisciplinar: Științele Educației și Psihologie). Este responsabilul de vânzări al OilRight. 

Alina Ursoi, asociat OilRight și responsabil vânzări

Zoltán Szövérdfi Szép este un adevărat inovator social cu imensă putere de muncă și capacitate de a implementa proiecte. Inginer implicat de peste 15 ani în incluziunea persoanelor cu dizabilități, a unit două lumi aparent fără nimic în comun – cea socială și cea a vinului, reușind să sprijine, prin fund-raising și antreprenoriat social, peste 100 de persoane cu dizabilități și să atragă peste 130.000 euro în finanțări din comunitatea de afaceri locală și națională. A creat Rovinhud Wine Show, care a devenit între timp un exemplu de calitate în domeniu la nivel global. 

Zoltán Szövérdfi Szép, asociat OilRight

Victor Rotaru este coordonatorul de producție la OilRight. Victor are 25 de ani și de un an de zile face parte din echipa UnLoc, ca lucrător social. Inginer de profesie, este animat de dorința concretă de a contribui la viețile oamenilor marginalizați. Și cum un pas îl precede mereu pe următorul, a decis să se implice și în echipa OilRight. În calitate de coordonator de producție va lucra alături de colegii fost instituționalizați, îmbinând pasiunea pentru social cu abilitățile sale tehnice. Faptul că OilRight oferă doar job-uri ci, și mai important, perspective, îl ambiționează sa ia parte la acțiune.

Victor Rotaru, coordonator producție OilRight

Romina Haraga și-a luat viața în propriile mâini în decembrie 2019, când a ales să părăsească sistemul instituțional în care a crescut și să se mute într-o locuință minim protejată la UnLoc. Pasionată de muzică, a lucrat la un restaurant, care însă s-a închis din motive de pandemie. OilRight este al doilea loc de muncă pentru ea, după o perioadă de șomaj tehnic din cauza pandemiei. 

Romina Haraga, lucrător OilRight

Ana Ciuciura a ieșit dintr-un centru rezidențial din județul Sibiu în decembrie 2020 și OilRight este primul ei loc de muncă. E pasionată de curățenie și muzica anilor 80 și visează la o viață împlinită, cu prieteni în jurul ei.

Ana Ciuciura, lucrător OilRight.

OilRight e despre echipă și parteneri, așa că pornește la drum și în această campanie de crowdfunding alături de: 

Ambasada

Centrul Cultural independent, întreprindere socială, model de antrepenoriat cultural, cu baza unei organizații non-profit, AMBASADA a devinit un loc de întâlnire a oamenilor faini (ONG-uri, freelanceri, artiști, muzicieni, oameni pasionați, companii), cu idei faine - pe care noi ne-am propus să-i ajutăm să mute munții din loc (dacă asta vor). Cu facilități și servicii gratuite pentru mediul creativ și non-profit, oricine poate să pună la cale aici un proiect, training, eveniment sau o simplă ieșire.

Dan Ungureanu Illustration

Dan Ungureanu este ilustrator de carte pentru copii și nu numai, din Timișoara. A desenat Apolodori, Mici Prinți, Iepuri de catifea, editoriale pentru DOR și Scena 9, nuvela grafică Spune-mi Eli.  Pentru Dan, hyggye înseamnă biroul lui mic, cu geam spre grădină. Iar lumânarea OilRight îl duce cu gândul la hyggye.

Muma Pădurii

Muma Pădurii a luat naștere din dorința arzătoare de a planta copaci! Pornind de la această dorință am găsit și o metodă care până în prezent ne-au ajutat să plantăm 4200 de copaci. Această metodă este comercializarea Brățărilor Pădurii. Locatarele asociației Un Loc le împletesc cu drag și peste 700 de copii ai pădurii le poartă cu mândrie.

Când apar proiecte menite să susțină economia circulară, echipa Mumei este tare mândră să se poată alătura și ajuta cum poate. Doar împreună și învățând unii de la alții putem face o diferență care să răsune peste generații!

ONE 

ONE este un model de slow-fashion care pune în centrul atenției practicile de reciclare textilă și un consum responsabil în general, dar și incluziunea socială sustenabilă. Contribuind la soluții pe zone de impact negativ ale industiriei textile clasice, întreprinderea mea socială dorește să creeze o bluză-simbol care vorbește de responsabilitate, grijă față de oameni și natură și despre principiul: ‚mai puțin este mai mult’.

Rovinhud

Un concept care face ca vinurile de calitate din România și împrejurimi să se întâlnrească cu iubitorii de vin și responsabilitatea socială.

Spune-Mi Eli

“Spune-mi Eli” este prima nuvelă grafică din România care îndrăznește să abordeze un subiect dur – al abandonului, izolarii, abuzurilor și consecințelor acestora. Scrisă și ilustrată de către Dan Ungureanu, cartea ne introduce în lumea lui Eli – de fapt, în lumea a mii și mii de copii abandonați în instituții rezidențiale deveniți, ulterior, adulți, majoritatea cu dizabilități.