Promovăm bune practici în arhitectură la Govora

Govora are acum cel mai complex ghid dedicat patrimoniului dintre toate stațiunile istorice și are nevoie de sprijin și interes pentru a ajuta la dezvoltarea armonioasă a stațiunii. Comandând un ghid, cunoști mai bine stațiunea, contribui la protejarea unui peisaj cultural valoros și sprijini echipa ce lucrează pentru revitalizarea patrimoniului local.

139
susținători
0 zile
rămase
15.990 RON
din 12.000 RON
133%
Această campanie s-a încheiat.

Studiogovora este un colectiv interdisciplinar a cărui atenție este îndreptată către Băile Govora – loc cu un puternic specific identitar, care păstrează cartierul balnear original și numeroase clădiri istorice relevante pentru evoluția sa istorică. Grupul s-a format în 2019 cu scopul de a documenta moștenirea culturală a Govorei și de a dezvolta proiecte pentru revitalizarea acesteia. Colectivul lucrează cu autoritățile locale, antreprenori și membri ai comunității locale, precum și cu profesioniști din diverse domenii, pentru a defini și implementa o viziune comună care utilizează patrimoniul și identitatea balneară ca instrumente puternice în dezvoltarea orașului.

Echipa este formată din Ștefania Hîrleatã, Irina Leca, Catinca Mănăilă, Roxana Mazilu, Bianca Oneață și Radu George Tîrcă. Radu și Ștefania sunt arhitecții din spatele Atelier Govora, doctoranzi în arhitectură. Au început să studieze evoluția și patrimoniul statiunii în 2019, în timpul proiectului de diplomă la Universitatea de Arhitecturã și Urbanism lon Mincu. Irina este istoric de artă și manager cultural, cu un master în managementul patrimoniului la Central European University, și s-a alăturat echipei în 2020 ca manager de proiecte. Catinca a absolvit și ea același master la CEU, cu focus pe istorie urbană. S-a alăturat echipei în 2021 și se ocupã de interpretarea, promovarea și comunicarea patrimoniului arhitectural. Roxana este specialist în comunicare cu experiență de peste 15 ani în presa scrisă, în proiecte sociale și de protectia mediului și autoarea platformelor online dedicate cunoașterii istoriei și promovării stațiunii Băile Govora. Bianca este absolventã a masterului de comunicare și gestionare a site-urilor web din cadrul Unistra (Universitatea din Strasbourg) și coordonează implementarea programelor digitale în universitățile participante la programul Erasmus. Bianca și Roxana s-au alăturat echipei în 2022 și, asemenea lui Radu, au crescut în Băile Govora.

Etape din restaurarea foișorului interbelic

Proiectele noastre

Patrimoniul din Govora este în proporție covârșitoare neutilizat și degradat, afectând imaginea urbană și percepția comunității asupra moștenirii sale culturale. Pentru a da startul unui proces susținut de revitalizare urbană, echipa a pornit o serie de proiecte-experiment, care să identifice direcții de revitalizare urbană, socială și economică, prin restaurarea și valorificarea fondului istoric. 

Activitățile sunt grupate în patru direcții majore:
Cercetare: studii istorice și arhitecturale, analiză morfologică urbană, ateliere, mese rotunde, publicații
Intervenții participative: punerea în siguranță a Vilei Ivanovici, restaurarea Foișorului Interbelic
Activare comunitară: activare urbană și promovarea patrimoniului balnear: tururi ghidate, concerte, instalații artistice, expoziții, proiecții de film, toate reunite în Zilele Arhitecturii Balneare la Govora, festival pe care îl organizăm din 2020.
Consiliere și politici publice: colaborare cu autoritățile locale și proprietari pentru îmbunătățirea fondului construit și a managementului urban.

Vila Ivanovici la finalul intervenției de urgență. Foto: Marius Vasile

Ce zic alții despre noi?

Dacă am avea un patrimoniu integral cartat, fișat și administrat de instituții puternice n-ar mai fi loc de experiment în conservare-restaurare. Dar iată că ne aflăm într-un moment în care entuziasmul unei tinere echipe de arhitecți are nevoie de a fi îmbrăcat în activism pentru a introduce teme și acțiuni profesionale pe agenda publică. Pe lângă studii și cercetare propriu-zisă ei reușesc să deschidă canale de dialog cu publicul și cu autoritățile, să întocmească un ghid de bune practici și să-l introducă atât pe agenda administrativă locală, cât și în conștiința localnicilor și vizitatorilor stațiunii. - juriul Anualei de arhitectură București

Poți citi mai multe despre noi aici:

Patrimoniul din Govora poate fi salvat - interviu luat de Marius Chivu în Dilema Veche

Making the case for Băile Govora: The team working to give this historic Romanian resort a chance to shine again - interviu luat de Simona Fodor în Romanian Insider