Rescriem istoria Bucureștiului!

Susține tipărirea cărților "Locuințe pentru muncitori și funcționari: Casa Construcțiilor și parcelarea Vatra Luminoasă" și "Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină (1908-1948)" și hai să facem istoria Bucureștiului accesibilă tuturor!

223
susținători
0 zile
rămase
25.170 RON
din 24.163 RON
104%
Această campanie s-a încheiat.

Cine suntem?

 

Studio Zona este o asociație non-guvernamentală, înființată de cercetători de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și de la Facultatea de Istorie a Universității București, în 2016. Dorim să creăm un dialog între mediul academic, profesional și locuitorii Bucureștiului și să redăm locuitorilor informații esențiale despre istoria locuințelor și a parcelărilor în care trăiesc. Totodată, vrem să preluăm de la aceștia cât mai multe date și povești pentru a îmbogăți istoria din arhive.

 

Cercetarea noastră

Am căutat să înțelegem modul în care s-a născut idealul locuirii bucureștene, acela de a deține o casă înconjurată de grădină. Acest ideal a stat la baza dezvoltării Bucureștiului, până în anii '50. Motivul principal al edificării lor a fost dorința de a combate epidemiile de tuberculoză, prin proiectarea și construirea de case salubre, moderne și înconjurate de grădină. Dar oare a fost acest ideal potrivit pentru o politică de locuire care necesita construirea rapidă de locuințe? Au servit aceste locuințe scopului pentru care au fost înființate cele două instituții? 

În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, am consultat fonduri de arhivă și am intervievat sute de locuitori ai acestor parcelări. Am învățat că, la 100 de ani de la edificarea lor, istoria caselor a dispărut treptat din memoria colectivă, din cauza marilor evenimente traumatice prin care a trecut orașul: cutremure, bombardamente, naționalizări, distrugerile anilor 80 și evacuările post-decembriste. Am crezut că abandonarea construirii de case după 1950 a fost o decizie ideologică, însă cercetarea de arhive ne-a îndrumat spre alte concluzii, pe care le-am prezentat, pe larg, în cărți.       

Autorii Răzvan Voinea și Irina Calotă au realizat cercetarea în cadrul Școlii Doctorale a Universității de Arhitectură și Urbanism, iar editorul Dana Dolghin, lector universitar la Universitatea din Amsterdam are o bogată experiență în editare. După susținerea lucrărilor de doctorat, autorii au continuat cercetarea și am decis publicarea cărților prin Asociația Studio Zona. 

Echipa

  • Andrei Răzvan Voinea, istoric, autorul cărții Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină. Absolvent al Facultății de Istorie (2008) și al doctoratului la Universitatea de Arhitectură (2017). Bursier al Academiei Române și programului Fulbright (Universitatea Pittsburgh, 2017), inițiator al Clubului de Scriere Academică al Facultății de Istorie.
  • Irina Calotă Popescu, arhitect, editor și co-autor al cărții Locuințe pentru muncitori și funcționari: Casa Construcțiilor și parcelarea Vatra Luminoasă (1930-1949). Predă istoria arhitecturii la Universitatea de Arhitectură. Autoare a cărții Dincolo De Centru. Politici de locuire in București (1910-1944). 
  • Dana Dolghin, istoric, absolventă a Facultății de Istorie (2008), lector al Universității din Amsterdam.
  • Andrei Mărgulescu, arhitect. A documentat fotografic toate aceste cartiere.
  • Mircea Dragomir, PR. Absolvent al Facultății de Istorie (2008)
  • Cristina Mitroi, PR, coordonatoarea campaniei, absolventă a Facultății de Limbi Străine (2008)
  • Max Gruenwald, grafician. Absolvent al Universității Național de Arte, Facultatea de Design.

Ce spun alții despre noi? 

Prof. univ. arh. Ana Maria Zahariade: 

“Frumusețea paginilor care urmează stă și în faptul că ne spun o poveste, o poveste plăcută lecturii, care țese o intrigă pasionantă, jucată în mai multe acte de personaje de toate felurile (arhitecți, politicieni, administratori, medici, ziariști și locuitori de atunci și acum), pe scena României moderne, unde se împletesc speranțe și decepții, rectitudine și abateri, hotărâre și confuzie. Iar povestea este cu atât mai pasionantă cu cât acribia documentară a istoricului ajută interesul și credibilitatea întregului decor; de altfel, multe din documentele pe care se bazează sunt inedite.”

Selma Iusuf, O plimbare (partea a treia), Dilema Veche

Simona Drăgan, O filă de locuire bucureșteană, România Literară